Čokoláda – pre mnohých neodolateľná pochúťka, ktorá dokáže spríjemniť aj ten najnáročnejší deň. Či už v podobe klasickej tabuľky, horúceho nápoja, alebo luxusnej pralinky, čokoláda si našla cestu do našich sŕdc. Medzinárodný deň čokolády, ktorý sa oslavuje každoročne 13. septembra, je sviatkom, ktorý nás vyzýva zastaviť sa a vychutnať si tento sladký poklad. Poďme sa pozrieť na to, ako sa tento deň zrodil, aké tajomstvá čokoláda ukrýva a ako ho môžeme osláviť naplno!
História Medzinárodného dňa čokolády
Medzinárodný deň čokolády má svoje korene v histórii, ktorá siaha tisíce rokov späť. Čokoláda sa začala konzumovať už u starovekých civilizácií, ako boli Mayovia a Aztékovia, ktorí ju považovali za „jedlo bohov“. Pôvodne sa čokoláda konzumovala vo forme horkého nápoja, ktorý bol vyhradený pre elitu. Do Európy sa čokoláda dostala v 16. storočí, kde si okamžite získala obľubu medzi šľachtou.
Medzinárodný deň čokolády sa oslavuje každoročne 13. septembra. Začal sa oslavovať až v modernej dobe a rýchlo si našiel svojich priaznivcov po celom svete. Ide o deň, kedy si môžeme pripomenúť nielen históriu a kultúrny význam čokolády, ale aj jej úžasnú chuť, ktorá spája ľudí.
Zaujímavosti o čokoláde
V minulosti používali Mayovia a Aztékovia kakaové bôby ako platidlo. Takže si mohol doslova „zjesť“ svoje peniaze!
Čokoláda nie je len lahodná, ale aj plná fascinujúcich tajomstiev. Vedeli ste napríklad, že čokoláda obsahuje látky, ktoré zlepšujú náladu, ako je fenyletylamín? To je jeden z dôvodov, prečo ju mnohí ľudia považujú za prírodné antidepresívum.
Existujú rôzne druhy čokolády, ako horká, mliečna, biela či ruby čokoláda, ktorá má jemnú ružovú farbu a ovocnú chuť. Každý typ čokolády má svoje špecifiká a využitie v kuchyni. Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je obľúbená pre svoje zdravotné benefity, ako napríklad zlepšenie krvného obehu a podpora kognitívnych funkcií.
Biela čokoláda neobsahuje kakaový prášok, čo znamená, že technicky nejde o „pravú“ čokoládu.
Ako osláviť Medzinárodný deň čokolády
Existuje mnoho spôsobov, ako si tento deň užiť. Tu je niekoľko nápadov, ktoré potešia každého milovníka čokolády:
Degustácia rôznych druhov čokolády: Usporiadajte si doma malú čokoládovú degustáciu. Vyskúšajte rôzne druhy čokolády z rôznych kútov sveta a zamerajte sa na chuťové rozdiely.
Pripravte si čokoládové dobroty: Skúste doma pripraviť čokoládový fondán, horúcu čokoládu s korením, alebo sa pustite do výroby domácich praliniek. Kreativite sa medze nekladú!
Návšteva čokoládovne: Ak máte možnosť, navštívte čokoládovňu alebo cukráreň, kde môžete ochutnať ručne vyrábané čokoládové špeciality.
Darujte čokoládu: Čokoláda je tiež skvelým darčekom. Vyberte si niečo špeciálne a prekvapte svojich blízkych.
Najznámejšie čokoládové destinácie na svete
Ak ste vášnivým milovníkom čokolády, možno by ste mali zaradiť do svojho cestovateľského zoznamu niektoré z najznámejších čokoládových destinácií:
Belgicko: Krajina známa svojimi praliniek a čokoládovými butikmi na každom rohu.
Švajčiarsko: Domov najjemnejšej mliečnej čokolády, ktorú si môžete vychutnať priamo v srdci Álp.
Mexiko: Miesto, kde sa zrodila čokoláda a kde môžete ochutnať tradičné čokoládové nápoje s pridaním korenín a chilli.
Ekologická a etická stránka čokolády
V dnešnej dobe je dôležité myslieť aj na to, odkiaľ čokoláda pochádza a ako bola vyrobená. Udržateľná výroba čokolády a podpora fair trade produktov pomáha zabezpečiť, že farmári dostanú spravodlivú odmenu za svoju prácu a že výroba nepoškodzuje životné prostredie.
Pri kúpe čokolády hľadajte certifikácie ako Fair Trade alebo Rainforest Alliance, ktoré zaručujú zodpovedný prístup k ľuďom aj k prírode.
Medzinárodný deň čokolády je skvelou príležitosťou osláviť všetko, čo na čokoláde milujeme – jej chuť, históriu, kultúru a vplyv na našu pohodu. Či už si tento deň užijete s rodinou, priateľmi alebo len sami so svojou obľúbenou tabuľkou čokolády, nezabudnite si ho vychutnať do posledného kúsku!
Zdroj textu: redakcia, zdroj foto: pixabay.com